Op de saneringslocatie staan een woonhuis en diverse stallen. Enkele van deze stallen hebben een asbest dakbeschot zonder dakgoot. Op het terrein achter de woning en bij de oprit naast de woning is in het verleden een ophooglaag met puin aangebracht als semi-verharding. Plaatselijk is ook een betonverharding aanwezig.
Asbest aangetroffen
Uit onderzoek blijkt dat de ophooglaag heterogeen verontreinigd is met asbest. Dat is inherent aan dit type locatie in combinatie met de periode dat de semi-verharding is aangelegd. In het verleden werden sloopobjecten namelijk voorafgaand aan de sloop niet ontdaan van asbest en bijkomende “verontreinigingen”. Hierdoor bevat het gebroken puin nevenverontreinigen zoals asbest. Buiten de verontreiniging in de ophooglaag is een verontreiniging met asbest ontstaan in de zogeheten druppelzone onder de asbesttoepassingen op de stallen. Door verwering van de daken komen asbestvezels vrij, die bij regenval de onderliggende vaste bodem verontreinigen.
Uitvoering van de bodemsanering
GMI bodemmanagement heeft de bodemsanering en de afzet van de verontreinigde grond en de betonverharding verzorgd. Tijdens de uitvoering van de bodemsanering ontstonden diverse wijzigingen ten opzichte van het oorspronkelijke plan. Zo is asbest aangetoond onder een overkapping van een stal waardoor een extra kraan aangevoerd diende te worden. Ook zijn diverse diepe putten aangetroffen die opgevuld zijn met asbesthoudend puin. Vanwege het heterogene karakter van de verontreiniging zijn de saneringscontouren ruimer dan verwacht. Door de onvoorziene bevindingen hebben we dagelijks met de opdrachtgever gecommuniceerd over de stand van zaken.
Naast de uitvoering van de bodemsanering hebben wij een deel van het vulzand geleverd voor het aanvullen van de ontgraving.
De locatie is na de bodemsanering niet geheel asbest-vrij, omdat als terugsaneerwaarde 100 milligram per kilogram droge stof is gehanteerd. Gronden met een lagere concentratie asbest worden als niet sterk verontreinigd beschouwd. Het merendeel van de saneringslocatie krijgt in de toekomst de bestemming tuin. Daarom hebben we de toekomstige eigenaar geadviseerd de locatie op te hogen en grondverzet zoveel mogelijk te beperken. Op niet ontgraven terreindelen kunnen namelijk nog onvoorziene asbestnesten aangetroffen worden. Dit is niet ongebruikelijk bij dit type verontreiniging.
▲
Neem contact op: +31 88 130 06 10
Contact |
Projecten / Bodemsanering verontreiniging met asbest in E...
Echt, Limburg
Bodemsanering verontreiniging met asbest in Echt
Voor de potentiële kopers van een voormalige agrarische bedrijfslocatie in Echt heeft GMI bodemmanagement een bodemsanering uitgevoerd. De wens is om de agrarische bedrijfsbestemming te wijzigen naar een woonbestemming. Om dit te realiseren moet de milieuhygiënische kwaliteit van de vaste bodem voldoen aan de eisen voor de bestemming wonen.
Project in het kort
Werkzaamheden:
- De terreininrichting inclusief zone indeling voor de sanering
- Het ontgraven en transporteren van de sterk verontreinigde grond en de opgebroken betonverharding
- Het verzorgen van een afzetlocatie voor de verontreinigde grond en het vrijgekomen beton
- Inzet van een R-DLP
- Inzet van een decontaminatieunit
- Levering van schoon gecertificeerd vulzand
- Tussentijdse communicatie met de opdrachtgever en handhaving
- Verzorgen van het opleverdossier
Opdrachtgever:
Particulier
Totalen:
765,42 ton asbest verontreinigde grond
491,25 ton vulzand geleverd
98,35 ton betonpuin
Diensten:
Bodemsanering Inzet (R)-DLP / KVP