De saneringslocatie maakt onderdeel uit van een bestaand containerplateau met een oppervlakte van circa 300m2. De opdracht omvat het volledig verwijderen van het containerdepot en het slopen van keerwanden en romneyloodsen op een ander deel van het terrein.
Voor het verwijderen van het containerdepot is eerst de aanwezige elementenverharding opengebroken en afgevoerd. Aansluitend is het onderliggende materiaal ontgraven tot 2,50 m-mv. Tijdens de graafwerkzaamheden zijn de verschillende deelafvalstromen, bestaande uit freesasfalt, dakleer, met PCB verontreinigde grond en puinmengsel en grof puin, seperaat ontgraven. Het schone puin is uitgeriekt en de fijne fractie is nadien op de voormalige locatie van het containerplateau als halfverharing toegepast.
Bodemverontreiniging met PCB
Uit het verkennend bodemonderzoek is naar voren gekomen dat plaatselijk sprake is van een sterk met PCB verontreinigde (leem)grond. Dit materiaal is uitsluitend thermisch te reinigen (schoonbranden).
Na de opdrachtverstrekking is gebleken dat de PFOS verhoogd was aangetoond ten opzichte van de toepassingsnorm voor hergebruik. Thermische reiniging is hierdoor niet meer mogelijk; het materiaal dient naar een stortlocatie afgevoerd en gestort te worden. Vanwege opgelegde milieuheffingen is dit enorm kostbaar. Om hoge kosten te voorkomen is besloten de grond na ontgraving in depot te plaatsen. Daar kan de grond indicatief gekeurd worden op de concentraties aan organische stof, lutum, PCB en PFOS. Aan de hand van de resulten is uiteindelijk gebleken dat de grond toch extractief reinigbaar is. Hierdoor is een forse kostenbesparing gerealiseerd.
Bodemverontreiniging met zware matalen
Tijdens de werkzaamheden is ons gevraagd een op locatie aanwezig depot af te voeren. Aangezien de milieuhygiënische kwaliteit van de grond in depot niet bekend is, hebben we ook deze grond indicatief laten keuren. Uit deze analyseresultaten is naar voren gekomen dat de grond sterk is verontreinigd met zware metalen. Voor deze grond is ad hoc een afzetlocatie gezocht, waardoor het depot kon worden afgevoerd vóór afronding van de werkzaamheden.
Sloopwerkzaamheden
Voor de sloopwerkzaamheden hebben we ons grote netwerk aangeboord en de klus uitbesteed aan een erkend sloopaannemer. Om onnodige aan- en afvoerbewegingen van matereel te voorkomen, en flexibel te kunnen omspringen tijdens de uitvoering, hebben we tijdens het verwijderen van het containterplateau gebruik gemaakt van de rupskraan van deze sloopaannemer.
▲
Neem contact op: +31 88 130 06 10
Contact |
Projecten / Bodemsanering Punterweg Maastricht
Maastricht, Limburg
Bodemsanering Punterweg Maastricht
Op een voormalige bedrijfslocatie van afvalverwerker Van Kaathoven Groep in Maastricht heeft GMI bodemmanagement een bodemsanering verzorgd. Ook hebben wij de afzet van de overige vrijgekomen stromen geregeld en de sloop van de bestaande loodsen en keerwanden gecoördineerd.
Project in het kort
Werkzaamheden:
- Terreininrichting
- Ontgraven en in depot plaatsen van sterk verontreinigde grond
- Indicatief laten keuren van de grond in depot
- Verzorgen van afzetlocatie van grond in 2 aanwezige depots
- Verzorgen afzet van overige vrijgekomen grond- en materiaalstromen
- Uitzetten sloopwerkzaamheden bij erkend sloopaannemer
- Tussentijdse communicatie met opdrachtgever
- Verzorgen opleverdossie einde werk
Opdrachtgever:
Van Kaathoven Groep
Totalen:
840 m3 Afgevoerd puinhoudend zand
60 m3 Afgevoerd teerhoudend freesasfalt
100 m3 Afgevoerd sterk verontreinigde grond met PCB
32 m3 Afgevoerd sterk verontreinigde grond met zware metalen
Diensten:
Bodemsanering Inzet DLP Civiele werkzaamheden Sloopwerkzaamheden